puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem z włoszczyzny i szparagów


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

pół kg szparagów
włoszczyzna
łyżka mąki
łyżka masła
sól
pieprz
pół szklanki śmietany

Przygotowanie:

Włoszczyznę pokroić w dużą kostkę, zalać litrem gorącej wody, posolić, ugotować wywar. Przecedzić jak trochę ostygnie.

Szparagi obrać ze skóry, pokroić. Włożyć je do wywaru z włoszczyzną i gotować przez 10 minut.

Ugotowane szparagi i włoszczyznę zmiksować na jednolity krem. Masło rozetrzeć z mąką na gładką masę. Dodać do zupy. Mieszając cały czas zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę.

Podawać z ostrymi grzankami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nieznany

Twoje zapiski: