puszka.pl - pysznie!

Gazpacho - pomidorowy chłodnik hiszpański z orzechami i dodatkami do wyboru


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

zupa:
0,5 kg pomidorów
nieduży ogórek
duża cebula
ząbek czosnku
zielona papryka
czerstwy chleb (po pokruszeniu powinno go być 2 szklanki)
pęczek natki
pęczek świeżej mięty lub trochę oregano
łyżka oliwy
1 l przegotowanej i ochłodzonej wody
sól
pieprz
+ kilka orzechów laskowych lub włoskich do posypania

dodatki:
czerwona papryka
nieduży ogórek
zielone lub czarne oliwki bez pestek
2 jajka (opcjonalnie)
duża cebula
ew. inne, np:
- osączona kukurydza z puszki
- pokrojone w paski rzodkiewki

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć, obrać, jeden odłożyć, a resztę pokroić na kawałki. Ogórka, cebulę i czosnek obrać i posiekać. Z papryki usunąć nasiona i pokroić z grubsza. Skroić skórkę z czerstwego pieczywa, miąższ dokładnie pokruszyć. Umyć i posiekać zieleninę i trochę oregano.

Wszystkie składniki miksować z łyżką oliwy aż do otrzymania gładkiej, dosyć gęstej masy. Przełożyć ją do dużej salaterki i dolać litr przegotowanej wody. Wymieszać, doprawić do smaku i postawić w chłodnym miejscu na godzinę lub dwie.

Odłożonego wcześniej pomidora, czerwoną paprykę, ogórka i oliwki pokroić na małe kawałki. Cebule oraz ugotowane na twardo jajka posiekać. Dodatki poukładać w oddzielnych miseczkach, żeby każdy mógł je komponować wg. własnych preferencji. Podawać ze schłodzoną zupą posypaną posiekanymi orzechami. Gazpacho, wymawia się "gazpaczo", podajemy bardzo zimne - można wrzucić kostki lodu.

Wskazówki i uwagi:

Chłodnik będzie bardziej pikantny, jeśli dodamy więcej czosnku (2-3 ząbki), trochę octu winnego i szczyptę chili.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nieznany

Twoje zapiski: