Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
250 g truskawek
150 g czarnych jagód
1 l kefiru
80-100 g cukru
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Przygotować przecier truskawkowy: truskawki umyć, odszypułkować, zmiażdżyć. Przełożyć do rondla (nie dodawać wody), rozgrzać na słabym ogniu ciągle mieszając, żeby zmiękły. Przetrzeć przez sito i zostawić do ostygnięcia.
Kefir roztrzepać trzepaczką z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przecier truskawkowy i chwilę ubijać, aż mieszanina uzyska jednolitą konsystencję. Przerwać ubijanie, dodać przebrane i umyte czarne jagody. Wymieszać delikatnie, aby nie uszkodzić owoców. Podawać z grzankami.
Twoje zapiski: