puszka.pl - pysznie!

Bakłażany zapiekane z jabłkiem

Bakłażany można faszerować w różny sposób, tak jak się lubi. Dzisiaj farsz zrobiłam z brązowego ryżu i grzybów leśnych.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3

3 mniejsze bakłażany, 1 cukinia, 2 jabłka, 2 cebule, 2 małe marchewki, pietruszka korzeń i pietruszka natka, 150 gram ryżu brązowego, grzyby suszone leśne, olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego, sól, pieprz, kolendra, majeranek, tymianek, lubczyk, 3 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego.

Przygotowanie:

Suszone grzyby namoczyć na noc, następnie gotować ok 30 min w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie grzyby odsączyć z wywaru i wywar zostawić do "podlania" bakłażanów. Ryż ugotować, wymieszać z grzybami, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, posolić, zostawić na kilka minut, następnie opłukać z soli i goryczki.Jabłka pokroić na ćwiartki, cebulę również. Bakłażany faszerować ryżem, owinąć w plaster cukinii (przymocowałam całość za pomocą patyczka do szaszłyków), ułożyć na wysmarowanym olejem naczyniu. Pomiędzy bakłażany ułożyć obrane marchewki i pietruszkę, pokrojone jabłka i cebulę, pokropić od góry olejem, posypać przyprawami i podlać wywarem z grzybów. Do pieczenia przykryć od góry folią aluminiową. Piec w piekarniku ok godzinę (czasem dłużej) w temp. 180 st.C, aż wszystko będzie miękkie. Smacznego.

Wskazówki i uwagi:

Do takiego przygotowania bakłażanów zainspirowała mnie Pani Magda Gessler w jednym ze swoich programów "Kuchenne rewolucje", gdzie w podobny sposób podawała pstrągi. Ponieważ nie jem ryb użyłam bakłażanów.
Nadesłał(a) Noise, dnia: 2022-07-17 20:02:30.483
Źródło/autor przepisu: Katarzyna Chałas

Twoje zapiski: