puszka.pl - pysznie!

Tarta zimowa ze szpinakiem

Tarta zimowa, ponieważ zrobiona z mrożonego szpinaku, gdy macie dostęp do świeżego lepiej użyć świeżych liści.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

Ciasto: 2,5 szkl. mąki (pszenna lub mieszana), 0,5 szkl. płatków owsianych, łyżeczka soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 kostki margaryny (użyłam "Kasi" wegan) 10 łyżek zimnej wody.
Farsz: 2 cebule, szpinak mrożony 450 gram, oliwki czarne, 200 gram tofu wędzonego, 6 łyżek jogurtu naturalnego sojowego, ok 100 gram żółtego sera "wegańskiego", 4 zabki czosnku, sól, pieprz czarny, zioła jakie lubicie, np. majeranek, oregano, kolendra liście, tymianek, 3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Na patelni na oleju zeszklij 1,5 cebuli pokrojonej w kostkę, dodaj szpinak i duś pod przykryciem, aż szpinak będzie miękki, dodaj rozdrobnione tofu, oliwki, posiekany czosnek, duś kilka minut, dodaj pozostałe przyprawy, wymieszaj i odstaw z ognia do ostygnięcia. Wymieszaj z tartym żółtym serem.
Suche składniki do ciasta wymieszaj w misce, wysyp na tortownicę, dodaj pokrojoną w kostkę margarynę, siekaj a następnie dodając wody wyrób na gładkie ciasto. Schowaj ciasto do lodówki na 30 min.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem lub margaryną, następnie wyłóż z "rantem" ciasto i zrób kilka nakłuć widelcem. Rozgrzej piekarnik do 180 st.C i piecz ciasto ok 20 min. Wyjmij nałóż farsz i ozdób np. pomidorkami koktajlowymi i połówką cebuli posiekanej w pióra. Piecz tartę jeszcze ok 30 - 40 min.
Smacznego.

Wskazówki i uwagi:

Przepis na ciasto zaczerpnęłam z https://www.puszka.pl/przepis/7967-tarta_z_cukinia_i_kwiatami_dyni_cukini.html tylko zamiast oleju użyłam margaryny.
Farsz to zestaw moich ulubionych produktów, można je dowolnie modyfikować.
Nadesłał(a) Noise, dnia: 2022-07-17 20:02:57.997
Źródło/autor przepisu: Katarzyna Chałas

Twoje zapiski: