kuchnia azjatycka w wersji weganskiej.
uzywalam gotowych weganskich jajek ale mozna je zastapic np glutkiem z siemienia lnianego lub czyms do obtoczenia tofu lub pominac
pół kostki tofu,
imbir,
cytryna,
sos sojowy,
miod palmowy lub syrop klonowy,
zamiennik jajka do panierowania tofu,
sezam,
makaron ryżowy,
cukinia,
marchewka,
kielki fasoli mung,
nori,
sól i pieprz lub chili dla smaku
olej z orzecha wloskiego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Tofu pokroić w kostkę. Zmieszać 2 -3 łyżką sosu sojowego z jedną łyżką miodu palmowego lub syrop klonowego,kawałeczkiem startego imbiru i soku z połowy cytryny. Marynować w tym tofu minimum godzinę.
Następnie kostki tofu obtoczyć w "jajku" i sezamie, usmażyć.
Makaron zalać wrzątkiem na 5-7 minut.
Imbir pokroić w drobniutką kosteczkę i podsmażyć na woku, dodać pokrojone w cieniutkie paski cukinie i marchewkę. Podsmażyć i dodać makaron. W małej miseczce zmieszać ze sobą łyżkę sosu sojowego i łyżkę miodu palmowego lub syropu klonowego i łyżką oleju z orzecha włoskiego i odrobiną pieprzu lub chilli. Polać tym wszystko co jest w woku. Po kilku minutach dodać kiełki fasoli mung i trochę pokruszonego nori. Posypać sezamem całość. Mozna dosolić dla smaku.
Nadesłał(a) assasello987,
dnia: 2023-01-01 14:57:12.168
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.