Bakłażany, cukinie, papryki, oliwki, szpinak i wegański ser żółty to zestaw składników - jeden z moich ulubionych. Zapiekany w prodiżu lub piekarniku jest niezastąpiony.
3 ząbki czosnku,
2 puszki lub przecier ok 800 ml ze świeżych pomidorów,
ser żółty wegański lub tofu,
oliwki,
olej do uduszenia szpinaku i wysmarowania prodiżu,
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, tymianek (super jak są świeże).
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, bakłażany i cukinię kroimy na krążki ok 1 cm., bakłażany solimy i odstawiamy na 30 min., myjemy z goryczki i soli, następnie grilujemy w piekarniku kilka minut.
Cebulkę kroimy w piórka, paprykę kroimy w większe kostki. Szpinak dusimy z czosnkiem, solą i pieprzem. Ser żółty (lub tofu) trzemy na grubych oczkach, przecier z pomidorów doprawiamy przyprawami do smaku.
Naczynie żaroodporne / prodiż smarujemy olejem, wlewamy na dno ok 1/3 przecieru pomidorowego, układamy warstwami zgrilowane bakłażany, cukinię, szpinak, bakłażany, ser,cukinię, oliwki, cebulę i całość dokładnie zalewamy pozostałą częścią przecieru z pomidorów.
Pieczemy w prodiżu ok 45/50 min, w piekarniku w temp. ok 180 stopni też ok 45/50 min.
Wskazówki i uwagi:
Warzywa pomiędzy warstwami można również posypać przyprawami, wtedy smak zapiekanki będzie wyrazisty.
Można podawać z pieczonymi ziemniakami, makaronem lub pieczywem. Smacznego!