puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka z bakłażanem i cukinią

Bakłażany, cukinie, papryki, oliwki, szpinak i wegański ser żółty to zestaw składników - jeden z moich ulubionych. Zapiekany w prodiżu lub piekarniku jest niezastąpiony.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8

3 bakłażany,
3 cukinie,
2 cebule,
papryka,
szpinak (ile kto lubi),

3 ząbki czosnku,
2 puszki lub przecier ok 800 ml ze świeżych pomidorów,
ser żółty wegański lub tofu,
oliwki,
olej do uduszenia szpinaku i wysmarowania prodiżu,

przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, tymianek (super jak są świeże).

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, bakłażany i cukinię kroimy na krążki ok 1 cm., bakłażany solimy i odstawiamy na 30 min., myjemy z goryczki i soli, następnie grilujemy w piekarniku kilka minut.

Cebulkę kroimy w piórka, paprykę kroimy w większe kostki. Szpinak dusimy z czosnkiem, solą i pieprzem. Ser żółty (lub tofu) trzemy na grubych oczkach, przecier z pomidorów doprawiamy przyprawami do smaku.

Naczynie żaroodporne / prodiż smarujemy olejem, wlewamy na dno ok 1/3 przecieru pomidorowego, układamy warstwami zgrilowane bakłażany, cukinię, szpinak, bakłażany, ser,cukinię, oliwki, cebulę i całość dokładnie zalewamy pozostałą częścią przecieru z pomidorów.

Pieczemy w prodiżu ok 45/50 min, w piekarniku w temp. ok 180 stopni też ok 45/50 min.

Wskazówki i uwagi:

Warzywa pomiędzy warstwami można również posypać przyprawami, wtedy smak zapiekanki będzie wyrazisty.

Można podawać z pieczonymi ziemniakami, makaronem lub pieczywem. Smacznego!
Nadesłał(a) Noise, dnia: 2023-01-01 15:05:11.627
Źródło/autor przepisu: j@

Twoje zapiski: