350 g czerwonej soczewicy
3 łyżki curry
łyżka oleju
3 marchwie
kawałek imbiru
sok z 2 pomarańczy
nać pietruszki
Przygotowanie:
Soczewicę zalać zimną wodą do łącznej objętości 1,5 l, postawić na średnim ogniu. Dodać dwie łyżki curry i olej, przykryć. Kiedy będzie się nagrzewać, marchew pokroić w sporą kostkę, wrzucić. Imbir obrać, pokroić w drobniutką kostkę, wrzucić.
Poczekać aż zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień do najmniejszego podtrzymującego wrzenie (nie marnujmy planety). Dodać łyżkę curry. Poczekać aż marchew nieco zmięknie i będzie na wskroś słodka, ale jednak pozostanie twarda. Dodać sok z pomarańczy. Poczekać aż znowu zacznie wrzeć i jeszcze kilkanaście sekund. Wyłączyć ogień, dodać posiekaną nać.
Nadesłał(a) krarek,
dnia: 2018-02-11 16:06:13.58
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.