puszka.pl - pysznie!

Jogurtowy chłodnik z porów


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

250 g porów (tylko białe części)
2 duże ziemniaki (25 dag)
1 jabłko (20 dag)
1 łyżka masła
ew. 1 l wywaru z warzyw (zamiast wody)
3/4 szklanki jogurtu
pieprz
sól
1 łyżeczka szczypiorku do posypania

Przygotowanie:

Pory, ziemniaki i jabłko obrać, opłukać, pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać masło, włożyć pory, jabłko i ziemniaki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 5 minut. Następnie wlać 1 l gorącej wody (albo wywaru z warzyw), posolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.

Ostudzić i zmiksować albo przetrzeć przez sitko. Wymieszać z jogurtem. Doprawić pieprzem i solą. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Podawać z gorącymi grzankami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nieznany

Twoje zapiski: