puszka.pl - pysznie!

Cukinia w cieście z pieczonymi warzywami

Szybki, tani obiad. Idealny dla osób niemających czasu na stanie w kuchni. Smaczny, sycący.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

- 1/5 cukinii
- 2 marchewki
- ok. połowy selera
- 2 pietruszki
- przyprawy: oregano, pieprz ziołowy, sos sojowy, sól, czosnek granulowany, papryka słodka, ketchup
- mąka
- woda
- 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

1. Obieramy marchewkę, seler, pietruszkę i kroimy według upodobania.
2. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski, wlewamy ok. łyżki oleju, dodajemy przyprawy i mieszamy tak, aby rozprowadzić je równomiernie.
3. Układamy warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

4. W czasie, gdy warzywa się pieką, kroimy cukinię na plastry (grubość ok 0,5cm).
5. Do małej miseczki dajemy taką ilość mąki i wody, aby otrzymać ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodajemy przyprawy (wg. upodobania) i trochę ketchupu.
6. Krążki cukiniowe moczymy w cieście i smażymy aż ciasto się zarumieni.

7. Kładziemy wszystko na talerzu w towarzystwie surowych warzyw bądź ulubionej surówki - et voila!

Wskazówki i uwagi:

warto przed smażeniem cukinii ułożyć ją na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar wody
Nadesłał(a) Othala, dnia: Feb 11, 2018
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: