puszka.pl - pysznie!

Wegańskie bułeczki na parze (bezglutenowe)

Bułeczki na bazie mleka kokosowego, mąki ryżowej i kokosowej wody i cukru. Słodki smak bułeczek idealnie komponuje się z różnymi dodatkami. Szybkie, smaczne i proste.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4-6

125 g mąki ryżowej
35 g cukru pudru
2 łyżki mąki kokosowej
150 ml mleka kokosowego
1 łyżka oleju roślinnego( u mnie z orzechów laskowych)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka octu
60 ml wody

Przygotowanie:

1. Mąkę ryżową, kokosową cukier puder oraz sodę i sól wymieszać w misce.
2. Dodać ocet. olej wodę,oraz mleko kokosowe. Wymieszać do połączenia
Ciasto będzie dosyć gęste.
3. Nastawić parowar, Ciasto rozdzielić do ceramicznych lub silikonowych foremek ( u mnie kokilka o średnicy 8 cm)
4. Bułeczki parować przez 20 minut na maksymalnej mocy.

Wskazówki i uwagi:

By ciasto miało odpowiednią konsystencję (gęstość) należy dokładnie odważyć wszystkie suche składniki. Z uwagi na duże zdolności adsorpcyjne mąki kokosowej należy w razie potrzeby dodać odrobinę więcej wody.
Nadesłał(a) sylviia90, dnia: 2018-02-11 16:11:58.103
Źródło/autor przepisu: http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/2016/11/weganskie-belutenowe-bueczki-na-parze.html

Twoje zapiski: