puszka.pl - pysznie!

Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym

Łatwe w przygotowaniu, smaczne i niedrogie danie


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3

- 6 dużych białych papryk
- szklanka czerwonej soczewicy
- szklanka ryżu
- kostka bulionu warzywnego
- olej do smażenia
- koncentrat pomidorowy
- sól pieprz
- sproszkowana papryka ostra
- ząbek czosnku

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy dwie szklanki wody. Gotujemy i wrzucamy kostkę warzywną. Wsypujemy soczewicę i gotujemy mieszając do odparowania wody. Ugotowaną soczewicę odstawiamy do wystygnięcia. W drugim garnku gotujemy ryż w osolonej wodzie. Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. Gdy soczewica wystygnie wrzucamy do niej ryż, wsypujemy sporo pieprzu dla pikantności, trochę soli i szczyptę papryki. Mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Z papryczek wycinamy ogonki, wydłubujemy pestki i nadziewamy farszem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju i układamy w nim papryki. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 min, co jakiś czas wyjmujemy i obracamy specjał by nie przywarł do naczynia.
Przygotowujemy sos:
Do garnuszka wlewamy wodę i wrzucamy koncentrat w proporcji 1/3 wody, 2/3 koncentratu. Dodajemy pieprzu, trochę papryki w proszku i przeciskamy przez praskę ząbek czosnku. Gotujemy na małym płomieniu mieszając.
Wyjmujemy jedzonko z piekarnika, wykładamy na talerze i polewamy sosem. Smacznego
Nadesłał(a) PiotrekzKrakowa, dnia: Feb 11, 2018
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: