Jeśli chodzi o ilość wartości odżywczych przypadających na 1 kcal, to jarmuż jest na czołowym miejscu wśród wszystkich rodzajów żywności. Dlatego też po te zielone bądź fioletowe liście powinniśmy sięgać jak najczęściej. W naszym przypadku przynajmniej raz w tygodniu jarmuż gości na kanapce. Jednak, choć pasta smakuje wybornie, nadszedł czas na małą odmianę.
• 200 g jarmużu
• 1 cukinia, ok. 430 g
• 4 ziemniaki, ok. 430 g
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 1,5 l wody
• 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
• 2 łyżki płatków drożdżowych
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżeczka kozieradki
• sól
• pieprz
• 2 łyżki sezamu
Przygotowanie:
1. Z jarmużu wycinamy grube nerwy i dzielimy na mniejsze kawałki. Cukinię i obrane ziemniaki kroimy w kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy olej i dusimy ok. 15 minut warzywa.
3. Po tym kwadransie dolewamy wodę, miksujemy warzywa i wsypujemy kaszę. Mieszamy i gotujemy kolejny kwadrans. W tym czasie na patelni prażymy sezam.
4. Na końcu doprawiamy zupę pozostałymi składnikami i posypujemy uprażonym sezamem.