Powstała z potrzeby chwili. Brukselka odczarowana !!! Bez goryczki. Orientalna, po prostu pyszna !!! Można podawać jako dodatek do wege burgerów lub kasz lub ryżu.
wszystko na oko:
kilka brukselek (u mnie było około 10 większych)
masło klarowane 1/4 lyżki (dla wegan olej)
mleko kokosowe - chlust :)
kurkuma - szczypta
curry - 2 szczypty
sól - do smaku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam masło klarowane. Dodaję pociętą na paski brukselkę (brukselkę trzeba obrać wcześniej z żółtych liści i odciąć końcówki). Smażę ciągle mieszając do momentu aż brukselka trochę zmięknie, w międzyczasie dodaję kurkumę i curry.
Następnie podlewam brukselkę mlekiem kokosowym tak by nie była sucha (ja podlałam takim żadkim mlekiem, które oddzieliło się w lodówce od tłuszczu kokosowego). Całość mieszam, jeszcze chwilkę podgrzewam i solę do smaku.
Pyszna brukselka już gotowa.
Nadesłał(a) mazaqq,
dnia: 2016-02-28 18:07:06.049
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.