puszka.pl - pysznie!

Bigos z kiszonych buraków

Co zrobić z kiszonych buraków po zlaniu zakwasu? Kompost zje wszystko, ale szkoda wyrzucać. Wypróbowaliśmy wiele opcji - ta jest naszym zdaniem najlepsza 8^)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6

1 kg kiszonych buraków
1 paczka kostki sojowej albo kotletów pokrojonych w paski
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
50 dkg pieczarek
7 śliwek suszonych
ok. 2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
duużo majeranku
7 ziaren ziela angielskiego
7 ziaren jałowca
3 listki laurowe
mielony pieprz
ew. ostra papryka

Przygotowanie:

Trzemy buraki na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy je do dużego gara wraz z liśćmi laurowymi, lekko rozgniecionymi kulkami jałowca oraz zielem angielskim. Dolewamy odrobinę wody - tylko tyle, żeby nie trzeba było jej później odcedzać! Gotujemy około 20 minut.
W drugim garnku gotujemy soję w wodzie solą lub sosem sojowym, wg przepisu na opakowaniu.
W tym czasie kroimy cebulę w piórka, czosnek w plasterki, a pieczarki w cząstki dowolne, np. na połówki lub ćwiartki, niezbyt drobno, bo znikną w potrawie.
Podsmażamy cebulę na oleju, po chwili wrzucamy do niej czosnek i pieczarki, polewamy sosem sojowym i smażymy do zbrązowienia grzybków.
Buraki powinny już być ugotowane, dorzucamy więc do nich usmażone pieczarki, suszone śliwki i masę majeranku.
Kiedy soja jest już gotowa, dorzucamy ją do całości dzieła, doprawiamy wedle uznania pieprzem i/lub ostrą papryką, po czym gotujemy, podjadamy, gotujemy, zamrażamy, podjadamy... Najlepszy jest po dwóch dniach!

Wskazówki i uwagi:

- Jeśli nie mam czasu na przygotowanie bigosu zaraz po ukiszeniu barszczu, zamrażam je. Wydaje mi się, że łatwiej je utrzeć po rozmrożeniu.
- Jeśli buraków jest mniej, albo chcę zrobić więcej bigosu, dodaję jeszcze kapustę kiszoną i gotuję ją razem z burakami.
Nadesłał(a) absurdalia, dnia: 2023-01-01 15:16:13.391
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: