puszka.pl - pysznie!

Komosa na czerwono

Kompozycja trzech kasz, które zawierają najwięcej pełnowartościowego białka, z buraczkami, które nadają słodkawy smaczek jest nie tylko ucztą dla naszego podniebienia ale także bardzo zdrowym posiłkiem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3

Kasza:
- buraki (2 duże lub 3 małe)
- komosa ryżowa (szklanka)
- kasza jaglana 1/4 szklanki
- amarantus ekspandowany (1/4 szklanki)
- czosnek (1 średni ząbek)
- słonecznik (2 łyżki płaskie)
- olej (1 łyżka)
- olej ryżowy (3 łyżki)
- sól

Reszta:
- ziemniaki (5 średnich)
- marchewka (1 duża)
- jabłka (2 duże)
- cukier (2 łyżeczki)

Przygotowanie:

Wstawiamy ziemniaki i buraczki w jednym garnku (tak!) na 20 minut.

Komosę i jaglaną płuczemy pod zimną wodą na sitku.
Szklankę komosy zalewamy dwoma i pół szklanki wody, dodajemy jaglaną, dodajemy opcjonalnie łyżkę oleju aby nie przywarło, ścieramy czosnek na tarce, dodajemy sól.
Gotujemy 13 minut, dorzucamy amarantus na 2 minuty (jest gotowy do spożycia ale warto aby się bardziej wżarł niż był taki chrupiący).

Ziemniaki i buraki odcedzamy na sitku, ziemniaki gnieciemy, dodajemy margarynę wegańską. Buraczki ścieramy do garnka, w którym są ugotowane kasze, dodajemy słonecznik, polewamy trzema łyżkami oleju ryżowego.

Ścieramy marchewkę i jabłka na surówkę, dodajemy dwie łyżeczki cukru, mieszakmy. Smacznego
Nadesłał(a) DamianKeska, dnia: 2016-02-28 17:57:54.948
Źródło/autor przepisu: Fork: http://puszka.pl/przepis/7705-quinoa_buraki_i_fasolka_szparagowa-szybko_smacznie_kolorowo.html

Twoje zapiski: