Ziemniaki obieramy, tniemy na małe kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy gęstą warstwą oleju kokosowego lub oliwy z oliwek. Wrzucamy ziemniaczki, nacieramy je przyprawą do ziemniaków i posypujemy curry (według uznania) obtaczając je w przyprawach. Pieczemy w piekarniku w około 180-200 stopniach, przez około 15-20 minut.
Kiedy ziemniaczki są już w piekarniku jarmuż obgotowujemy przez krótki czas w delikatnie solonej wodzie. Odlewamy wodę. Dodajemy puszkę pomidorów i garam masala (według uznania).
Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut (można dolewać wody jeżeli sos zgęstnieje). Na koniec gotowania dodajemy sol, pieprz i majeranek.
Teraz łączymy wszystko w piekarniku. Dodajemy masę pomidorowo-jarmużową do piekarnika pokrywając nią ziemniaki. Pieczemy razem jeszcze około 10-15 minut, aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Jeżeli istnieje taka konieczność dolewamy wody jeśli sos pomidorowy za bardzo by zgęstniał.
Smacznego :)
Wskazówki i uwagi:
Jarmuż można zastąpić na przykład brokułem :).
Nadesłał(a) Camilia,
dnia: 2023-01-01 15:13:50.559
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.