Chłodnik porzeczkowo-wiśniowy na czerwonym winie
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: ovo-wege
		
	
		
			Składniki:
			
				 dla  4 osób
 dla  4 osób
			
			
	
			1/2 butelki wytrawnego czerwonego wina 
10 dag cukru
2 żółtka
6-8 goździków
1 płaska łyżeczka cynamonu
I szklanka soku z czarnych porzeczek 
starta skórka z 1/2 pomarańczy(lub aronii) 
30 dag wiśni
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		Wiśnie wydrylować i zmiksować. W wazie rozbić trzepaczką żółtka, masę wiśniową i cukier, potem dolać wino, sok i przyprawy, zmieszać. Podawać schłodzony, z biszkoptami, babką, keksem... Przed podaniem wyjąć goździki.
Wszystkie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby miały czas się "przegryźć"
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: