puszka.pl - pysznie!

Chłodnik porzeczkowo-wiśniowy na czerwonym winie


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

1/2 butelki wytrawnego czerwonego wina
10 dag cukru
2 żółtka
6-8 goździków
1 płaska łyżeczka cynamonu
I szklanka soku z czarnych porzeczek
starta skórka z 1/2 pomarańczy(lub aronii)
30 dag wiśni

Przygotowanie:

Wiśnie wydrylować i zmiksować. W wazie rozbić trzepaczką żółtka, masę wiśniową i cukier, potem dolać wino, sok i przyprawy, zmieszać. Podawać schłodzony, z biszkoptami, babką, keksem... Przed podaniem wyjąć goździki.
Wszystkie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby miały czas się "przegryźć"
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nieznany

Twoje zapiski: