puszka.pl - pysznie!

Mus czekoladowy z bitą śmietaną kokosową

Jeśli macie ochotę na małe co nieco, dodatkowo czekoladowe, to dobrze trafiliście :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
250 ml mleka kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
szczypta soli

bita śmietana:
mała puszka mleka kokosowego bez emulgatorów [*]
1 łyżka cukru pudru lub syropu klonowego

Przygotowanie:

1. Do rondelka wlać mleko kokosowe, dodać połamaną czekoladę i pozostałe składniki. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając, aż masa będzie jednolita.

2. Przelać do 4 małych miseczek lub filiżanek.

3. Przestudzić, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin.

4. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną: oddzielić część stałą od płynnej. Twardą przełożyć do misy miksera i ubić z cukrem pudrem. Płynną część można później wykorzystać np. do koktajli owocowych.

Wskazówki i uwagi:

[*] UWAGA: Mleko kokosowe musi być dobrze schłodzone, trzeba je wstawić na kilka godzin do lodówki.
Nadesłał(a) aga1420, dnia: Mar 7, 2015
Źródło/autor przepisu: http://www.cookierenka.com/2014/07/mus-czekoladowy-weganski.html

Twoje zapiski: