puszka.pl - pysznie!

Chłodnik bułgarski 2


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

1,5 l zsiadłego albo mleka albo jogurtu i kefiru
2 łyżki oliwy albo oleju (najlepiej pół na pół słonecznikowego)
ew. 6-8 orzechów włoskich
2 małe świeże ogórki (dowolnie)
2 ząbki czosnku
ew. 200 ml śmietanki
garść koperku (dowolnie)

Przygotowanie:

Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką usunąć miąższ z pestkami, pokroić w półplasterki. W wazie utrzeć czosnek z solą, dodać oliwę, dobrze zmieszać, dodać łyżkę przegotowanej wody, zmieszać trzepaczką, dodać zsiadłe mleko lub jogurt i kefir (ewentualnie śmietankę czy orzechy - sparzone, obrane ze skórek i posiekane), roztrzepać, dodać pieprz i koperek. Wstawić do lodówki.
Wszystkie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby miały czas się "przegryźć"
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor anonimowy

Twoje zapiski: