2 pęczki botwiny z buraczkami (8 małych lub 4 większe)
2 cebule
1 jabłko
sól
pieprz
sok z 1/2 cytryny
łyżka masła lub oleju do smażenia
łyżeczka mąki
Przygotowanie:
Botwinę i buraczki oczyścić, umyć i pokroić. Cebule oczyścić, jabłko umyć, obrać. Cebule pokroić w ósemki, jabłka w słupki. Do rondla wlać 2 szklanki wody, wrzucić pokrojone buraczki, posolić, dodać łyżeczkę soku z cytryny, gotować do miękkości (jeżeli wody będzie za mało, uzupełnić). Wrzucić botwinę, gotować przez 7-10 minut. Dodać jabłko, jeszcze chwilę pozostawić na ogniu.
Masło lub olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić, wsypać mąkę, wymieszać. Zasmażkę dodać do buraczków, botwinki i jabłka. Przyprawić, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-29 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nieznany