puszka.pl - pysznie!

Szarlotka jaglana


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 i 1/2 szklanki wody
3/4 szklanki kaszy jaglanej
15 daktyli
szczypta cynamonu
3 jabłka
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Wodę doprowadzić do wrzenia. Daktyle posiekać i wrzucić do wody, wsypać kaszę jaglaną. Gotować pod przykryciem przez 12-15 minut na małym ogniu, nie mieszać. Zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na kolejne 5-10 minut. Po tym czasie dodać szczyptę cynamonu i dokładnie wymieszać. Kasza powinna być lekko rozgotowana. Jeszcze ciepłą należy rozpłaszczyć na desce do krojenia lub stolnicy na grubość 4-5 mm. Zostawić do ostygnięcia. W tym czasie jabłka umyć i pokroić na szatkownicy na cienkie plasterki. Żurawinę zblendować z dodatkiem wody i soku z cytryny. Pokrojone jabłka można lekko poddusić z pastą żurawinową i zostawić do wystygnięcia.
Chłodną kaszę wycinamy dużą szklanką i przekładamy plastry jaglanego „ciasta” jabłkami w żurawinie. Smacznego!
Nadesłał(a) BZIK IBERYJSKI, dnia: Mar 7, 2015
Źródło/autor przepisu: Przepis i zdjęcie z https://www.facebook.com/Greens4u udostępnione za ich zgodą.

Twoje zapiski: