Pyszna sezonowa surówka do obiadu. Najlepsza z ziemniakami i smażoną cukinią. Można robić różne jej wariacje - więcej w uwagach. Warto tę surówkę przyrządzić najwcześniej 15 minut przed podaniem :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
4
500 g mizuny (można też użyć sałaty lub sałaty z rukolą, ew. szpinaku czy roszponki. )
5 pomidorów (lub świeże ogórki i trochę koperku)
cebula
sos:
2 łyżki octu jabłkowego (lub winnego, balsamicznego lub ryżowego)
6 łyżek ulubionego oleju tłoczonego na zimno
duża szczypta soli
1 cebula
10 liści bazylii
Przygotowanie:
Cebule posiekać, jedną wrzucić do pojemnika blendera, drugą do miski. Mizunę porwać lub pokroić na ok. 5-10 cm kawałki. Pomidory pokroić w ósemki. Wymieszać.
Do cebuli w pojemniku dosypać trochę soli, wlać ocet i 2 łyżki oleju. Dodać posiekaną bazylię i krótko zblendować. Następnie dodać resztę oleju i ponownie zblendować. Zielonym sosem polać surówkę i delikatnie wymieszać całość. Gotowe! :)
Wskazówki i uwagi:
Do sosu można dodać też ząbek czosnku lub więcej czosnku w zamian za cebulę. Wersja z cebulą jest łagodniejsza. Gdy dodajemy czosnku, część lub całość bazylii warto zastąpić natką pietruszki.
Nadesłał(a) Luna7,
dnia: 2015-04-24 15:58:59.859
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.