puszka.pl - pysznie!

Gulaszowa


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

100 g suchej kostki sojowej
300 g cebuli
100 g pieczarek
2 średniej wielkości ziemniaki
1/2 ząbka czosnku
50 g przecieru pomidorowego
80 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
1l bulionu warzywnego
150 g pomidora

sól
90 ml oleju rzepakowego
ostra papryka w proszku lub pieprz kajeński
słodka papryka w proszku
kmin rzymski
pieprz
majeranek

Przygotowanie:

Kostkę sojową, zgodnie z opisem na opakowaniu, namaczamy w przegotowanej osolonej wodzie. Następnie podsmażamy na złoto razem z posiekaną drobno cebulą, posypujemy papryką i kminem, solimy i pieprzymy. Odstawiamy.

W garnku na zupę podsmażamy pieczarki, solimy je i pieprzymy, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, czosnek i majeranek. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, wino (alkohol wyparuje) i bulion. Wrzucamy soję z cebulą. Całość dusimy na małym ogniu przez 20-30 min.

Chwilę przed końcem wrzucamy posiekanego pomidora. Doprawiamy ostrą papryką, kminem oraz ew. solą i pieprzem.
Nadesłał(a) vanillaflair, dnia: 2015-03-07 15:00:13.148
Źródło/autor przepisu: Björn Moschinsky "Vegan kochen für alle"

Twoje zapiski: