Barszcz czerwony z wywarem z grzybów
Podawać z dodatkiem jajka lub uszek z grzybami.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 kg buraków
włoszczyzna
kilka suszonych grzybów
sok z cytryny
sól
pieprz
ew. cukier
Przygotowanie:
Grzyby ugotować, wyjąć. W tym samym wywarze ugotować włoszczyznę. Następnie wszystko ostudzić. Włoszczyznę wyjąć.
Oddzielnie ugotować obrane i pokrojone buraki (wody w garnku powinno być tylko tyle, żeby przykryła buraki). Dodać sól i sok z cytryny, odcedzić. Później połączyć wywary i przyprawić.
Wskazówki i uwagi:
Grzyby i włoszczyznę można zużyć do innych potraw. Z zagospodarowaniem grzybów na pewno nikt nie będzie miał problemów :) Włoszczyznę można np. dodać do masy na pasztet.
Twoje zapiski: