Kwaśnica - góralski "kapuśniak" z suszonymi grzybami i fasolą
'Jak widzę kwaśnicę to kwiczę' (Golec uOrkiestra).
Tradycyjne danie góralskie, w tej wersji tylko w wigilię, zazwyczaj z niewege dodatkami :-( Do kwaśnicy nie dodaje się żadnych jarzyn, żadnej włoszczyzny.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
kapusta kiszona
grzyby suszone (ze 2-3 na talerz)
ziele angielskie
listek laurowy
ząbek-dwa czosnku
cebula
trochę oleju
sól
pieprz
majeranek
cząber
ew. kminek
fasola jaś
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować (ale niezbyt), odsączyć lekko tylko jeżeli jest bardzo mokra. Zalać wodą, wsypać grzyby suszone (całe, dość sporo), ziele, listek, trochę oleju i gotować. Pod koniec dodać posiekany/starty czosnek i usmażoną cebulę. Jest gotowe jak kapusta jest miękka, a zupa przyjmie lekko brązowy kolor od grzybów. Doprawić do smaku. Zupa musi być dosyć kwaśna.
Na talerz wsypać trochę ugotowanej fasoli, zalać zupą. Gotowe.
Wskazówki i uwagi:
Jak każde danie z kiszonej kapusty najlepsza jest na trzeci dzień (ale zwykle jej już wtedy nie ma).
Twoje zapiski: