Zielone warzywa jednogarnkowe
Danie idealnie współgra z dodatkiem ryżu, ale też świetnie się sprawdza samodzielnie.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1/2 cukinii
1/2 kg brukselki
1 średniej wielkości korzeń pietruszki
1 mały por
4 ząbki czosnku
świeży koper
2 szklanki wody
sos:
1/3 szklanki oleju rzepakowego
sól
pieprz
zioła: majeranek, tymianek, oregano
Przygotowanie:
Brukselkę obrać z wierzchnich listków, odciąć ogonki i pokroić w plasterki. Cukinię drobno pokroić, pietruszkę obrać i pokroić w słupki, pora pokroić w drobne krążki.
Wszystkie warzywa wrzucić do jednego garnka, podlać dwiema szklankami wody i dusić pod przykryciem. Po ok. 5 min do gotujących się warzyw dodać sprasowany czosnek i posiekany koperek. Gotować do miękkości warzyw. Ważne jest, żeby nie gotować ich zbyt długo, tak aby nie straciły swojej intensywności zielonego koloru.
Kiedy warzywa będą gotowe, zdjąć garnek z gazu, a pozostałą wodę odlać. Do szklanki z olejem wsypać wszystkie przyprawy, wymieszać – uzyskany ‘sos’ dodać do warzyw i ponownie dokładnie wymieszać.
Twoje zapiski: