Pożywna sałatka z kaszą gryczaną i pestkami dyni
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 ugotowana pietruszka średniej wielkości
1 ugotowana ćwiartka selera
100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
1/2 główki sałaty lodowej
1/2 papryki
1 duży pomidor
1 szklanka pestek dyni
sos:
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kopru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka tymianku
ew. lubczyk
Przygotowanie:
Umytą sałatę, seler, pietruszkę, paprykę oraz pomidora drobno pokroić i wymieszać.
Do 1/3 szklanki oleju dodać przyprawy (mniej więcej po łyżeczce, sól i pieprz według uznania) i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać i polać wymieszane warzywa.
Kaszę ugotować i dodać do sałatki jeszcze ciepłą, tak żeby uwolnił się aromat przypraw i czosnku. Całość dokładnie wymieszać. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu na gotowe porcje sałatki.
Twoje zapiski: