puszka.pl - pysznie!

Serniczki orzechowe

Serniczki z tofu z orzechami i bananami.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 10

opakowanie tofu naturalnego (180 g)
120 ml mleka roślinnego
łyżeczka agaru
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
ciasteczka (ja użyłam owsianych orzechowych) - około 100 g
masło orzechowe
duży banan
wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Ciasteczka rozkruszyć i dodać 1-2 łyżki masła orzechowego.
Masę ugnieść i wyłożyć na spód silikonowych papilotek.
Tofu rozdrobnić i zalać mlekiem wymieszanym z agarem, dodać cukier i zagotować.

Masę przelać do papilotek.

Rozgnieść banana i dodać łyżkę wiórków kokosowych, wyłożyć na górę serniczków. Włożyć do lodówki na parę godzin i gotowe :)

Wskazówki i uwagi:

Serniczki są pyszne, mają orzechowy smak, który idealnie pasuje do banana. Banan zmienił kolor i jest to czynnością naturalną. Jeśli chcecie tego uniknąć to dodajcie soku z cytryny albo weźcie inne owoce.
Nadesłał(a) weganskababeczk, dnia: Jul 13, 2014
Źródło/autor przepisu: http://weganskababeczka.blogspot.com/2014/06/orzechowe-serniczki-z-bananami.html

Twoje zapiski: