puszka.pl - pysznie!

Kenijskie dengu ze szpinakiem

Dengu to tradycyjne kenijskie danie z zielonej soczewicy. Może występować w różnych wersjach i z różnymi dodatkami. Tu ze szpinakiem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

350 g zielonej soczewicy
225 g zielonej papryki
2 papryczki chilli
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 g świeżego szpinaku
250 ml mleka kokosowego

olej arachidowy do smażenia
curry
sól
pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować i odcedzić. Pokrojone w kostkę paprykę, chilli, cebule i czosnek podsmażyć na oleju. Posypać obficie curry. Dodać odcedzoną soczewicę i liście szpinaku. Powoli wlać mleko kokosowe. Całość dusić pod przykryciem, aż wszystkie składniki zmiękną. Dodać sól i pieprz do smaku.
Nadesłał(a) ~Magda B, dnia: 2014-06-22 15:39:31.637
Źródło/autor przepisu: http://afrykanatalerzu.blogspot.com/2014/06/kenijskie-dengu-ze-szpinakiem.html

Twoje zapiski: