100 g kaszy jaglanej + 300 ml wrzątku
1 szklanka mrożonego groszku zielonego
6 zielonych szparagów
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
świeża bazylia
60 g koziego sera twarogowego
Przygotowanie:
Kaszę opłukać najpierw zimną wodą, następnie wrzątkiem. Zalać 300 ml wrzątku i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem aż wchłonie całą wodę.
W drugim garnku zagotować osoloną wodę. Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na mniejsze części. Na wrzątek wrzucić mrożony groszek i gotować ok. 9 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dołożyć szparagi. Ugotowane warzywa natychmiast odcedzić.
Na oliwie podsmażać przez moment obrany i posiekany czosnek. Wyłączyć palnik. Dodać kaszę, warzywa, przyprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać ciepłe posypane świeżą bazylią i pokruszonym w palcach serem.
Wskazówki i uwagi:
Można pominąć ser i tym samym osiągnąć równie pyszną, wegańską wersję tej potrawy.