Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
na 2 formy o średnicy ok. 23 cm
50 g drożdży świeżych
0,25 l mleka
500 g mąki
5 żółtek
150 g cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
100 g masła
ok. 50 g rodzynek lub więcej
skórka cytrynowa
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży, odrobiny ciepłego mleka i paru łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, mleko, sól i wyrośnięty rozczyn, mieszamy wszystko dokładnie po trochu wlewając stopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odstawać od ręki i aż ukażą się pęcherzyki powietrza. To, niestety, trwa dłuższą chwilę... Do wyrobionego ciasta dodajemy opłukane rodzynki i skórkę cytrynową.
Formy smarujemy masłem i posypujemy mąką, wkładamy do nich ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość, pieczemy około 50 minut w temperaturze 180°C. Jeszcze ciepłe babki wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego! :-)
Twoje zapiski: