puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka: ciasto francuskie ze szpinakiem

Lubisz kuchnię francuską ?


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 5

25 dag szpinaku
25 dag ciasta francuskiego
1 garść orzeszków pinii
200 ml śmietany kremówki
3 jajka
sól
pieprz
+ mąka do podsypania ciasta
+ oliwa do formy

Przygotowanie:

1 . Orzeszki pinii upraż na patelni. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i dokładnie wyłóż rozwałkowane ciasto. Przykryj szpinakiem.
2 . Śmietanę wymieszaj z 2 jajkami, posól, dopraw pieprzem i wylej na ciasto. Posyp orzeszkami. Pozostałe jajka rozbełtaj i posmaruj nimi krawędzie ciasta.
3 . Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C i podpiecz przez 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 160 stopni C i piecz jeszcze przez 20 minut.
Nadesłał(a) natalina, dnia: 2014-06-22 15:34:48.379
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: