farsz: mały pęczek botwinki
10-15 dkg pieczarek
1 cebula
1 łyżka oleju/oliwy do smażenia
posiekana skórka pomarańczy (najlepiej eko/bio)
sos: 1 mały pojemniczek jogurtu
1 duże jajo lub 2 małe
1 łyżka mąki kukurydzianej
przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, kurkuma, pieprz ziołowy
W wersji wegańskiej jaja można pominąć - w cieście zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego lub pominąć dodając więcej wody, w sosie zamiast jaja dodać drugą łyżkę mąki kukurydzianej. Użyć jogurtu roślinnego.
Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić. Zapiec 10 minut przed wyłożeniem farszu (temp 180 - 200 st C).
Pieczarki umyć, pokroić w grubsze plasterki, cebulę pokroić w piórka - lekko poddusić na odrobinie oliwy. Botwinkę dokładnie umyć, oczyścić z brzydkich listków i pokroić. Na podpieczony lekko przestudzony spód wyłożyć uduszone pieczarki i cebulę, a następnie surową botwinkę. Zalać sosem przygotowanym z jogurtu, jaja i mąki. Na wierzch posypać skórką pomarańczy. Dopiec 30-35 minut w temperaturze 180-200 st C.