Babka dwukolorowa, piernik, murzynek lub... szarlotka
Przepis "bardzo sprawdzony" na babkę i nie tylko. Robi się błyskawicznie, jest tanie (kosztuje tyle, co paczka dość dobrych ciastek) i praktycznie zawsze wychodzi.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
1 jajko
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki dowolnego dżemu (chyba najsmaczniejszy jest z czarnej porzeczki, a przy okazji udaje rodzynki)
trochę rodzynek (jak kto woli)
3 łyżki kakao
dodatkowo
- do piernika: cynamon lub przyprawa do pierników
- do murzynka: polewa czekoladowa
- do szarlotki: cynamon zamiast kakao, więcej sody, jabłka
Przygotowanie:
Należy to (bez kakao) razem zmiksować (można wszystko razem wrzucić do gara, ale lepiej dodawać składniki w podanej kolejności). Dobrze jest miksować przynajmniej kilka minut (im dłużej, tym ciasto będzie mniej zbite).
Następnie wylewamy 2/3 ciasta do okrągłej formy z kominkiem. Do reszty dodajemy 3 łyżki kakao i po zmiksowaniu wylewamy na białe ciasto do formy.
Piecze się to 20-50 min. w zależności od piekarnika - w razie wątpliwości pozostaje sprawdzona metoda "na patyczek".
Wskazówki i uwagi:
Po upieczeniu proponuję polać to lukrem p.t. DEKORA od Dr-a Oetkera, o smaku migdałowym (marcepanowym).
Inne wcielenia tego przepisu to piernik (3-4 łyżki kakao dodaję do całego ciasta i dosypuję cynamon lub przyprawę do pierników), murzynek (polewam piernik polewą czekoladową) oraz szarlotka (nie sypię wcale kakao, ale dodaję cynamon, a na wierzchu ciasta układam promieniście cząsteczki jabłek - uwaga: tu trzeba dodać trochę więcej sody!). Życzę miłych eksperymentów.
Twoje zapiski: