puszka.pl - pysznie!

Pomidorówka z pęczakiem i cukinią


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 7-8

1 szklanka pęczaku jęczmiennego;
2 marchewki;
1/3 korzenia selera;
2 ząbki czosnku;
500 g przecieru pomidorowego;
1 cukinia;

2 l wody;
1 płaska łyżka soli;
1 łyżeczka sosu sojowego;
3 łyżeczki ziół dalmatyńskich (skład: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, tymianek, szałwia + czasem cząber) lub własna mieszanka;
pieprz;

Przygotowanie:

Do gotującej się wody wrzucamy pęczak i solimy. Marchewki kroimy w talarki, seler w kostkę. Dodajemy je do pęczaku. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Wlewamy przecier pomidorowy i sos sojowy. Wsypujemy zioła dalmatyńskie i mieszamy. Gotujemy zupę minimum pół godziny na zmniejszonym płomieniu. Co jakiś czas mieszamy, żeby pęczak nie przywierał do dna.

Kiedy pęczak będzie ugotowany, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie pozostałymi przyprawami.
Nadesłał(a) moni, dnia: Jun 22, 2014
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: