1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
4 duże ziemniaki
pół szklanki mleka kokosowego (zagęszczonego łyżeczką mąki ziemniaczanej)
2 czubate łyżki curry
suszona włoszczyzna
łyżka oleju
sól, sok z cytryny, cukier do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub świeżego tymianku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić curry, mieszając, smażyć kilka sekund. Dodać ziemniaki, chwilę podsmażyć cały czas mieszając. Wsypać dynię, suszoną włoszczyznę i zalać wodą (nie za dużo, bo zupa ma być gęsta). Gotować ok. 20 min aż zmiękną. Zmiksować. Dodać mleko kokosowe. Zagotować, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Posypać natką lub świeżym tymiankiem. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Zupę można nieco urozmaicić posypując ją uprażonymi pestkami z dyni i/lub podsmażonymi kiełkami na patelnię.
Nadesłał(a) marcianka,
dnia: 2014-04-27 09:52:19.186
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.