puszka.pl - pysznie!

Krem z dyni z curry

Moja ulubiona opcja na szybką i prostą zupę z dyni (szybką pod warunkiem, że ma się wcześniej przygotowaną dynię ;))


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
4 duże ziemniaki
pół szklanki mleka kokosowego (zagęszczonego łyżeczką mąki ziemniaczanej)
2 czubate łyżki curry
suszona włoszczyzna
łyżka oleju
sól, sok z cytryny, cukier do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub świeżego tymianku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić curry, mieszając, smażyć kilka sekund. Dodać ziemniaki, chwilę podsmażyć cały czas mieszając. Wsypać dynię, suszoną włoszczyznę i zalać wodą (nie za dużo, bo zupa ma być gęsta). Gotować ok. 20 min aż zmiękną. Zmiksować. Dodać mleko kokosowe. Zagotować, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Posypać natką lub świeżym tymiankiem. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Zupę można nieco urozmaicić posypując ją uprażonymi pestkami z dyni i/lub podsmażonymi kiełkami na patelnię.
Nadesłał(a) marcianka, dnia: Apr 27, 2014
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: