Majonez z kalafiora - niskotłuszczowy i banalnie prosty!
Niskotłuszczowy jak na majonez oczywiście :D Jak napisała Vegelicious: „majonez” na bazie kalafiora, czyli majonez w wersji double light". "Jest świetnym dodatkiem do sałatek lub kanapek" - to też potwierdzam :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1/2 małego kalafiora
2 łyżki musztardy (łagodnej, np. kremskiej)
10 łyżek oleju
1/2 łyżeczki estragonu (opcjonalnie, ja nie dałam)
sól
pieprz
sok z cytryny i/lub ocet ryżowy (jest delikatniejszy od innych, nie ma wybijającego się zapachu)
+ sól jajeczna (Kala Nimak) dla tych co tęsknią za aromatem jajek
Przygotowanie:
Kalafior gotujemy na parze, ale tak, żeby był jednak nieco bardziej miękki, a nie "al dente". Taki chrupki nie zmiksuje się na gładziutko.
Po ostudzeniu miksujemy razem z musztardą i olejem. Dodajemy do smaku sól i pieprz, a także około 1/2 łyżeczki estragonu. Można dodać też trochę soku z cytryny oraz (granulowany) czosnek, ale wtedy wyjdzie z tego bardziej sos czosnkowy niż majonez.
Twoje zapiski: