puszka.pl - pysznie!

Cytrynowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki

Wegańskie, bez glutenowe babeczki cytrynowe z kremem zrobionym z kaszy jaglanej i domowego dżemu z czarnej porzeczki


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 10

1/2 szklanki drobnej kaszy kukurydzianej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki mixu mąki bez glutenu
1/2 szklanki wody + 2 łyżki jak by ciasto było za gęste
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

krem z czarnej porzeczki:
1 czubata szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki miękkiego oleju kokosowego
2-3 łyżki syropu z agawy
1 czubata łyżka dobrej jakości dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty)

Przygotowanie:

Tak jak w przypadku standardowych muffinek suche składniki wsypujemy do miski: kaszę kukurydzianą, mąkę kukurydzianą, mix bezglutenowy, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, siemię lniane, skórkę z cytryny.

W drugiej misce wymieszaj olej rzepakowy z wodą i przelej do suchych składników.

Wszystko razem dobrze połącz. Gdy ciasto jest za gęste dodaj 2-3 łyżki wody.

Ja piekłam babeczki w silikonowych foremkach. Jeśli pieczesz w standardowej formię do muffins wyłóż je papilotkami lub wysmaruj odrobiną oleju rzepakowego.

Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. Upieczone babeczki odstawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotować krem: kaszę jaglaną przełóż do blendera, dodaj syrop z agawy i dżem z czarnej porzeczki.

Całość miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Konsystencja powinna przypominać dość gęsty budyń. Jak wyjdzie za rzadka można dodać 1-2 łyżkę kaszy jaglanej i ponownie zmiksować.

Gotowym kremem udekorować babeczki.

Schłodzić przed podaniem.
Nadesłał(a) Malve, dnia: 2014-04-24 13:40:27.934
Źródło/autor przepisu: http://cookblog.pl/cytrynowe-babeczki-z-kremem-z-czarnej-porzeczki/

Twoje zapiski: