puszka.pl - pysznie!

Potrawka z marchewki, soczewicy i kaszy gryczanej


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 5

7 sporych marchewek;
4 ząbki czosnku;
1/2 szklanki zielonej soczewicy;
100 g kaszy gryczanej;
3 łyżki oliwy z oliwek;
2 łyżeczki tymianku;
1 łyżeczka rozmarynu;
2 płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie:

Marchewki i czosnek kroimy w talarki. Rozgrzewamy w garnku oliwę. Wrzucamy na nią soczewicę, tymianek i rozmaryn. Chwilę smażymy mieszając, po czym wlewamy 3 szklanki wody. Po zagotowaniu dodajemy łyżeczkę soli, marchewkę i czosnek. Gotujemy aż marchew i soczewica będą dobre.

Osobno gotujemy kaszę z dodatkiem łyżeczki soli (patrz przepis "Kasza gryczana - przepis podstawowy"). Kiedy w garnku z marchewką prawie wygotuje się woda, dodajemy kaszę, mieszamy i gotowe.
Nadesłał(a) moni, dnia: Apr 15, 2014
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: