puszka.pl - pysznie!

Fasola z pieczarkami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

fasola (ok. 1,5 szklanki przed moczeniem);
8-10 średnich pieczarek;
1 mały korzeń pietruszki;
2 cebule;
3 ząbki czosnku;
1 łyżeczka tymianku;
1 łyżeczka cząbru;
2 ziarna ziela angielskiego;
3 łyżki oliwy z oliwek/ oleju do smażenia
1,5 płaskiej łyżeczki soli

Przygotowanie:

Gotujemy fasolę do miękkości w wodzie z dodatkiem płaskiej łyżki soli.

Obrane i umyte pieczarki oraz pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kroimy w kostkę cebule. Rozgrzewamy w garnku oliwę. Wrzucamy na nią pieczarki z pietruszką i cebulą. Wsypujemy pół łyżeczki soli. Zmniejszamy płomień do minimum. Drobno siekamy czosnek i dodajemy go do garnka. Dodajemy tymianek, cząber i ziele angielskie. Kiedy wyparuje sok z pieczarek, mieszamy je z odcedzoną fasolą.
Nadesłał(a) moni, dnia: May 13, 2014
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: