puszka.pl - pysznie!

Wegańskie krówki ciągutki


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 szkl. cukru
2/3 szkl. mleka sojowego niesłodzonego
1 szkl. stałej części z mleka kokosowego
1 szkl. gładkiego masła orzechowego
2 łyżki mleka sojowego w proszku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Cukier i mleko sojowe (płynne oraz w proszku) umieszczamy w wysokim garnku o grubym dnie i gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut, do momentu aż całość zgęstnieje i będzie przypominało w konsystencji mleko skondensowane.

Garnek zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy do niego masło orzechowe oraz stałą część mleczka kokosowego, cały czas mieszając.

Dodajemy ekstrakt waniliowy i znów umieszczamy garnek na gazie. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas intensywnie mieszając do momentu, aż całość będzie gęsta i kremowa - przypominająca masę krówkową.

Gorącą masę przelewamy do szklanego naczynia. Po wystygnięciu szczelnie przykrywamy folią i przekładamy do lodówki lub zamrażarki na kilka godzin.

Z zastygniętej masy przy pomocy dłoni i nożyka formujemy prostokątne cuksy , które zwijamy w papier do pieczenia.
Krówki umieszczamy w lodówce lub zamrażarce i tam je przechowujemy.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2014-04-26 16:53:11.346
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: