puszka.pl - pysznie!

Zimowa pasta fasolowa

Ponieważ na dworze jeszcze jest dość zimno, chętnie zjem przed wyjściem do pracy coś bardziej kalorycznego. Jadłam kiedyś tę pastę będąc w gościnie i dziś rano postanowiłam zrobić ją po swojemu. Jak? Oto składniki i plan działania!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka fasoli jaś, namoczona na noc i ugotowana (możesz użyć fasolę z puszki)
1 duża czerwona cebula
1 duże jabłko
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy - 1/4 szklanki (lub ciut więcej)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
majeranek

Przygotowanie:

Najpierw ugotuj fasolę, wystudź i zblenduj na gładką masę. Cebulę posiekaj, jabłko zetrzyj na tarce, czosnek obierz i zmiażdż.

Olej rozgrzej w głębokim garnku i smaż na nim posiekaną cebulę wraz ze startym jabłkiem oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Ja smażyłam całość jakieś 7 minut.
Kiedy lekko przestygnie, dodaj zblendowaną fasolę i wymieszaj, żeby wszystkie składniki ładnie się połączyły, dodaj sól do smaku, dużo świeżo zmielonego pieprzu oraz dużo majeranku. Ja dodałam 2 czubate łyżki majeranku, a po spróbowaniu dodałam jeszcze 1/2 łyżki. Doprawiaj pastę według swojego smaku tak, jak lubisz, mi smakuje dość pikantna i wyrazista.

Przełóż do pojemnika i wstaw do lodówki, żeby pasta się scaliła. Wyśmienicie smakuje z własnoręcznie upieczonym chlebem i kiszonymi ogórkami.
Nadesłał(a) asjaa, dnia: Feb 27, 2014
Źródło/autor przepisu: Niemięsojadka

Twoje zapiski: