puszka.pl - pysznie!

Babeczki śmietankowe


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto:
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
15 dag margaryny,
10 dag (1/2 szklanki) cukru pudru,
3 żółtka

krem:
1 1/2 szklanki mleka,
2 całe jaja,
2 żółtka,
15 dag (8 łyżek) cukru,
łyżka mąki ziemniaczanej,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce (30-60 min). Foremki starannie wylepić ciastem. Przygotować krem. Zagotować mleko. Jaja i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem anilinowym i mąką ziemniaczaną. Wrzące mleko wlewać cienkim strumieniem do utartych żółtek, ciągle mieszając. Naczynie ustawić na parze i nie przerywając mieszania zagęścić krem. Ostudzony krem nałożyć do foremek z ciastem. Foremki przykryć krążkami z ciasta dokładnie zacisnąć brzegi, nakłuć widelcem, wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Dec 30, 2000
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Z.Wodecki (wodecki@kki.net.pl)

Twoje zapiski: