puszka.pl - pysznie!

Gołąbki z kaszą jaglaną

Gołąbki z nadzieniem z kaszy jaglanej i dodatkami.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

kapusta włoska średniej wielkości
2 szklanki kaszy jaglanej
300 g pieczarek
2 średniej wielkości cebule, posiekane w piórka lub w kostkę
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, ulubiona przyprawa (ja użyłam pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim)
odrobina masła

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wypłucz w chłodnej wodzie, zalej wrzątkiem, gotuj 20 minut i zostaw do wystudzenia. Na patelni usmaż na złoto obie cebule, a później posiekane drobno pieczarki. Posyp je sporą ilością pieprzu, wtedy farsz będzie miał wyrazisty smak. Wymieszaj wystudzoną kaszę z pieczarkami, cebulą i dodaj do niej zmiażdżone ząbki czosnku oraz ulubioną przyprawę. Ja użyłam przyprawę pomidorowo-bazyliową z czosnkiem niedźwiedzim z serii “Przyprawy bez chemii”, jest świetna i zużywam spore jej ilości. Całość posól do smaku.

Liście kapusty włoskiej włóż na kilka minut do osolonej, gotującej się wody aż zmiękną, wtedy łatwiej będzie je zawijać. Gdy ostygną, nałóż na każdy z nich dwie łyżki farszu i ciasno zawiń. Na mniejsze liście nakładaj odpowiednio mniejszą ilość farszu.

Garnek, w którym będziesz dusić gołąbki wyłóż liściem kapusty, ciasto poukładaj w nim zwinięte gołąbki, na każdym z nich połóż niewielki płatek masła, całość podlej wodą lub bulionem warzywnym i duś na małym ogniu 30 minut.

Co dalej? Ciesz się cudownym smakiem gołąbków! Doskonałym dodatkiem do nich będzie sos pomidorowy zrobiony z przecieru z ząbkiem czosnku i odrobiną tych przypraw, które wrzucisz do farszu, smakowicie się razem skomponują. Smacznego!
Nadesłał(a) asjaa, dnia: Feb 23, 2014
Źródło/autor przepisu: Niemięsojadka

Twoje zapiski: