puszka.pl - pysznie!

Babeczki półfrancuskie z owocami


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto:
40 dag (2 szklanki) mąki,
20 dag margaryny,
2/3 szklanki wody

krem:
1 jajo,
5 łyżek gęstej śmietany,
10-15 dag (5-8 łyżek) cukru,
cukier waniliowy,
50-75 dag owoców (np. agrest, truskawki, śliwki, morele, jagody, wiśnie, jabłka itp.)

Przygotowanie:

Margarynę posiekać z mąką, dodać wodę i bardzo szybko zarobić ciasto. Schłodzić je w lodówce, rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm. Przykryć nim foremki ułożone jedna obok drugiej, docisnąć wałkiem, a następnie dokładnie wylepić palcami. Ułożyć foremki na blasze. Do każdej włożyć uprzednio czyszczone i ewentualnie rozdrobnione owoce, wlać 2-3 łyżeczki kremu.
Krem: Ubić pianę z białka, usztywniając ją cukrem i dokładnie wymieszać z żółtkami i śmietaną. Babeczki piec w bardzo gorącym piekarniku 15-20 min. Można również upiec same babeczki i po ostudzeniu napełnić je dowolnym kremem lub masą.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Dec 30, 2000
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Z.Wodecki (wodecki@kki.net.pl)

Twoje zapiski: