puszka.pl - pysznie!

Bezglutenowa szarlotka (bez cukru)

Spontanicznie stworzona szarlotka, której smakiem zachwyca się nawet moja mama! :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
- 3 łyżki amarantusa lub kaszy jaglanej**
- 210 g mąki ryżowej
- 190 g mąki kukurydzianej
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżki ksylitolu (lub słodu/syropu, ale wtedy trzeba dodać trochę mąki)
- 170 g oleju kokosowego
- (opcjonalnie) szczyptunia kamienia winnego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1-2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli morskiej

masa:
- 9 małych jabłek
- cynamon
- imbir
- gałka muszkatołowa
- (opcjonalni-e) odrobina syropu z agawy
- (opcjonalnie) szczypta agaru

Przygotowanie:

Ciasto:
1. Olej kokosowy najlepiej zostawić na noc w temp. pokojowej, żeby zrobił się miękki (ale nie może przybrać zupełnie płynnej konsystencji!)
2. Amarantus lub kaszę jaglaną mielimy w młynku do kawy na mąkę. To samo z płatkami migdałowymi i ksylitolem (osobno).
3. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól, ksylitol, skrobię ziemniaczaną i ew. kamień winny.
4. Suchą mieszankę wysypujemy na blat, dodajemy olej kokosowy i mieszamy nożem (jak ciasto kruche).
LUB 4b. Mąki przesypujemy do malaksera, dodajemy olej kokosowy i mieszamy aż powstanie al a kruszonka.
5. Dodajemy wodę i zlepiamy (nie wyrabiamy!). Odstawiamy.
6. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni (można później - mój piekarnik bardzo długo się nagrzewa).

Masa:
1. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
2. Przekładamy do garnka i podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu.
3. Kiedy troszkę zmiękną, dodajemy cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, ew. syrop z agawy i agar. Jeszcze chwilę podgotowujemy.

I wtedy:
7. Do foremki wlewamy kapkę oleju i rozsmarowujemy pędzelkiem.
8. Ciasto rwiemy na kawałki, część odkładamy na kruszonkę (do tej części można dodać więcej mąki kukurydzianej i syropu z agawy), resztą "posypujemy" foremkę, ugniatamy rękoma i nakłuwamy widelcem.
9. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 15-20 min na 2 poziomie od dołu.
10. Wyjmujemy, wylewamy na ciasto masę jabłkową, posypujemy kruszonką i jeszcze pieczemy w 190 st. C przez 35-40 min.

Wskazówki i uwagi:

** W cieście będzie wyczuwalny posmak amarantusa, więc jeśli nie przepadamy za jego smakiem, możemy użyć kaszy jaglanej :)
Na początku nie dopiekł mi się spód, więc wstawiłam ciasto jeszcze raz do piekarnika, ale na najniższy poziom i podpiekałam 15 min.

Kroić i konsumować kiedy zupełnie ostygnie!! :)
Nadesłał(a) Cimeriesi, dnia: Feb 15, 2014
Źródło/autor przepisu: https://www.facebook.com/healthomania

Twoje zapiski: