- ok. 1,5-2 szklanki "kefiru" z mleka sojowego zrobionego na grzybku tybetańskim - po odcedzeniu grzybka (http://grzybektybetanski.pl/) i odlaniu serwatki
- 500-700 g ziemniaków ugotowanych, ostudzonych i bez skórek
- 1 łyżka suszonej cebulki lub 2-3 łyżki cebuli smażonej
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- sól - sporo, ale orientacyjnie 1 czubata łyżeczka lub więcej, żeby uzyskać smak podobny do serowego
Przygotowanie:
Nic prostszego. Wystarczy zmiksować te składniki na gładką, gęstą masę w blenderze. Gotowe.
Wskazówki i uwagi:
Taki ser można wykładać od razu na zapiekanki lub pizzę i zapiekać w piekarniku. W lodówce można przechowywać nawet 5-6 dni, wtedy stężeje, ale zapiekany znowu fajnie się rozpłynie. Z czasem zaczną się w nim robić dziurki, pęcherzyki powietrza, bo bakterie nadal w nim pracują, jak drożdże w surowym cieście.
Nadesłał(a) ~Tamara Kurowska,
dnia: 2014-04-08 10:31:18.41
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.