puszka.pl - pysznie!

Pikantne placuszki z cukini

Mogą z powodzeniem robić też za kotlety do obiadu lub za drugie śniadanie do pracy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

- 2 cukinie;
- pestki: dynia, słonecznik, sezam (w sumie tak ze 3 łyżki);
- najdrobniejszy granulat sojowy lub kostka sojowa zblendowana po ugotowaniu;
- 2 kostki warzywne lub wywar z warzyw (do namoczenia granulatu);
- 1 główka czosnku;
- 1 zielona papryczka chili w zalewie (dostępne w sklepach słoiczki np.TaoTao);
- 2 łyżki curry;
- sól;
- pieprz;
- sos sojowy;
- mąka do zagęszczenia (ja użyłam około 1 szklanki mąki z nasion amarantusa i około 2 szkl. pszennej pełnoziarnistej);
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Na początek prażymy na suchej patelni kolejno trochę pestek dyni, słonecznika i sezamu. Uprażone pestki mielimy w młynku do kawy. Zob. też: zdrowa przyprawa do kazdej potrawy :).

Następnie w wywarze z warzyw przygotowujemy granulat sojowy zgodnie z instrukcją producenta. Ja użyłam kostki sojowej i zblendowałam ją po ugotowaniu.

Do dużej miski wrzucamy gotową soję, dodajemy umyte i starte na tarce cukinie, posiekane drobno czosnek i JEDNĄ papryczkę chili. Jedna naprawdę wystarczy :) Doprawiamy prażonymi pestkami (tak ze 3 łyżki), curry, solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Można dolać też maksymalnie pół szklanki wywaru, który został po przygotowaniu granulatu sojowego. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na koniec zagęszczamy mąką - potrzebna ilość mąki za każdym razem może okazać się nieco inna.

Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką ciasto lekko ugniatając.
Nadesłał(a) Kociabanda, dnia: Jun 22, 2014
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: