Na początek prażymy na suchej patelni kolejno trochę pestek dyni, słonecznika i sezamu. Uprażone pestki mielimy w młynku do kawy. Zob. też:
zdrowa przyprawa do kazdej potrawy :).
Następnie w wywarze z warzyw przygotowujemy granulat sojowy zgodnie z instrukcją producenta. Ja użyłam kostki sojowej i zblendowałam ją po ugotowaniu.
Do dużej miski wrzucamy gotową soję, dodajemy umyte i starte na tarce cukinie, posiekane drobno czosnek i JEDNĄ papryczkę chili. Jedna naprawdę wystarczy :) Doprawiamy prażonymi pestkami (tak ze 3 łyżki), curry, solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Można dolać też maksymalnie pół szklanki wywaru, który został po przygotowaniu granulatu sojowego. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na koniec zagęszczamy mąką - potrzebna ilość mąki za każdym razem może okazać się nieco inna.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką ciasto lekko ugniatając.