puszka.pl - pysznie!

Mielona skórka pomarańczy/mandarynki/grejfruta

Doskonała przyprawa do ciast i deserów, a nawet dań obiadowych.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 lub 4 pomarańcze
1 grejfrut
6 lub 7 mandarynek

Przygotowanie:

Owoce umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć ściereczką.
Skórkę pomarańczy i grejfruta zetrzeć na tarce (średnie/duże oczka).

Mandarynki obrać, skórkę oczyścić nożem z białej błonki (zeskrobując białą część ostrzem).

Próbowałam również skórkę pomarańczy oskrobać z białej błonki nożem, ale jednak lepiej jest zetrzeć ją na tarce.
Skórki pozostawić na kilka dni, aż wyschną na kamień (ok. 3 dni w temp. pokojowej).

Skórki, które oskrobałam nożem (z mandarynek i testową z pomarańczy) pozostawiłam na papierze śniadaniowym, natomiast skórki starte na tarce zostawiłam na talerzu.

Gdy skórki już są suche jak pieprz, mielimy je w młynku do kawy na pył. Przesypujemy do słoiczka, mieszamy i gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Proporcje mogą być oczywiście dowolne, jednak polecam dawać więcej mandarynek i pomarańczy, a grejfruta tylko odrobinkę. Początkowo chciałam każdy z owoców pakować oddzielnie do słoika, ale stwierdziłam, że to nie ma większego sensu.
Nadesłał(a) martina, dnia: 2014-02-15 20:28:19.654
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: